Okaliptüs Yağının Faydaları

Çarşamba, Ağustos 26, 2015, 21:44
Vücut ve Cilt Bakımı kategorisi. Bu mesaja 0 yorum yapıldı.

FaceBookta Payla

Okaliptüs Yağının Faydaları
Okaliptüs yağı neye yarar sorusunu cevabı hayli kapsamlıdır.

Okaliptüs bitkisi hakkında en ufak bir bilgisi olmayan kişinin bile kokusunu ve nefes açıcı özelliğini bildiği bu mentollü bitki pek çok derde deva olarak kozmetik ve eczacılık alanlarında pek çok ürünün içeriğinde kullanılmaktadır. Şekerlemelerden, pastillere, şampuanlardan, duş jellerine kadar sayısız ambalajın içinde ferahlık dağıtmak için bekleyen okaliptüs bitkisi, keskin, yakıcı, nefes açıcı ve ferahlık verici özelliğiyle bilinmektedir. Anavatanı Avustralya olan okaliptüs bitkisinden elde edilen okaliptüs yağının spazm çözücü, mantar önleyici, antiseptik, balgam söktürücü, ağrı kesici, ateş düşürücü, burun tıkanıklığını açıcı etkileri, bu yağı çok kullanılan yağlar sıralamasında üst sıralara yükseltmektedir.

  • Okaliptüs yağı balgam söktürür, öksürüğü keser, bronşları ve sinüsleri açar, nefesi ferahlatır ve bu özellikleri sayesinde öne çıkar.
  • Tıkalı burunları da kolaylıkla açan okaliptüs yağı, bu amaca uygun olarak eczanelerde buhar banyosu, öksürük şurubu, pastil tarzı ambalajlarla satılmaktadır.
    Büyükçe bir kaba doldurduğunuz kaynar suyun içine damlatacağınız 4-5 damla okaliptüs yağı, yaklaşık 10 dakika solunduğunda nefes yollarınızdaki tıkanıklıkları açarak sizi rahatlatacaktır.
  • Polenler, toz akarları, çeşitli besinler, hayvan tüyleri gibi alerjenlere duyarlı olan bünyelerde de, okaliptüs yağı belli bir dereceye kadar işe yaramaktadır.
  • Ayrıca 1 litre suya 15-20 damla okaliptüs yağı damlatıp, hali, perde, şilte, yastık, battaniye gibi toz tutan eşyalara sprey şeklinde sıkıldığında, toz akarlarını etkisiz hale getirdiği de bilinmektedir.
  • Kas ve eklem spazmlarının giderilmesinde, okaliptüs yağından masaj yağı olarak da istifade edilebilir. Ancak masaj yağı olarak kullanılacaksa,okaliptüs yağının susam, badem, zeytinyağı gibi yağlarla inceltilmesi gerekir.
  • Okaliptüs yağı aynı zamanda doğal bir böcek ilacıdır. İçeriğinde okaliptüs yağı kullanılan kremler ve vücut yağları, sinek, böcek ve haşerelerin ciltten uzaklaşmasını sağlayarak bir nevi kalkan oluşturur. Okaliptüs yağı direkt olarak değil de, başka yağlar ve maddelerle karıştırılarak cilde tatbik edilir; zira tek başına kullanımda ciltte tahriş ve yanma meydana getirebilir.
  • Okaliptüs yağının antiseptik, mikrop kırıcı özelliği sayesinde, cilt üzerindeki yara, kesik ve yanıklar üzerinde etkili olduğu da bilinmektedir. Güneş yanıklarına da iyi geldiği kanıtlanmıştır.

Okaliptüs Yağının Zararları ve Yan Etkileri

Okaliptüs yağı neye yarar sorusunun yanı sıra zararları ve yan etkileri nelerdir sorusu da sık sorulan bir sorudur.

Okaliptüs yağı bunca faydalı etkilerinin yanında, istenmeyen etkiler de gösterebilir. Tekrar yinelemekte fayda var ki, okaliptüs yağı asla tek başına direkt olarak deriye temas ettirilmemeli, diğer şifalı yağlarla seyreltilerek kullanılmalıdır. Yahut inceltilmiş olarak satılan okaliptüs yağı içeren ürünleri de kullanabilirsiniz. Hamile ve emzikli kadınların, bebeklerin ve küçük yaştaki çocukların okaliptüs yağı kullanımından kaçınmaları gerekir. Okaliptüs içerikli öksürük şurupları 6 yaşından küçük çocuklara verilmemelidir. Okaliptüs yağı astım ataklarını tetikleyen bir yan olduğundan, astım hastalarının da uzak durmaları gereken bir yağ olduğunu söylemeliyiz. Bunun haricinde, diyabet ve tansiyon hastaları, karaciğer ve böbrek rahatsızlığı yaşayanlar, doktor tavsiyesi ve gözetimi olmadan kesinlikle okaliptüs yağı ve içeriklerini kullanmamalılar.Okaliptüs yağının ağız yoluyla alındığında zehirleyici etkisi olduğunu da belirtmekte fayda var.

Okaliptüs Yağı Nasıl Kullanılır?

Okaliptüs yağını cilde masajla yedirerek ve dahili olarak da 1 adet küp şekere 1-2 damla damlatarak ağız yoluyla alınabilir. Ancak bu dozun üstüne çıkılmamalıdır; zira okaliptüs yağının ağız yoluyla alındığında zehirleyici etkisi vardır. 1-2 damlayı aşmamak gerekir.

  • Gargara Olarak: 5 damla okaliptüs yağını 1 su bardağı suya damlatarak, sabah ve akşam gargara yapabilirsiniz.
  • Buhar Banyosu Olarak: Okaliptüs yağını kaynar suyun içine damlatarak, buharının tüm odaya yayılmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle hem havadaki mikropların kırılmasını, hem de burun yollarınızın açılarak daha rahat ve kaliteli nefes almayı sağlamış olacaksınız.
  • Burun Spreyi Olarak: 5 damla okaliptüs yağını 30 ml suya damlatın ve burnunuz tıkandıkça sıkın.

Okaliptüs Yağının Kullanım Alanları
Okaliptüs yağı tıp, eczacılık, kozmetik gibi çok geniş alanlarda kullanılan bir şifa sıvısıdır. Bu amaçla da pek çok formülün ve karışımın içinde kullanılmaktadır.

Okaliptüs Yağı ve Saç Bakımı
Okaliptüs yağını keskin ve ferahlatıcı kimyası, saç derisi üzerinde de hayli etkilidir. Saç derisine uygulandığında kan dolaşımını hızlanır ve buna bağlı olarak daha fazla oksijen alan saç derisi ve kökleri canlanarak, saç dökülmesinin önüne geçilmiş olur.

Ayrıca her zaman kullandığınız şampuanınızın içine okaliptüs yağı karıştırarak da, okaliptüs yağından fayda sağlayabilirsiniz.

Okaliptüs yağını zeytinyağı ve tatlı badem yağı ile karıştırarak saçlarınıza masajla yedirebilirsiniz. Okaliptüs yağının tek başına kullanılması asla önerilmez.

2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı bal ve 5 damla okaliptüs yağını karıştırın, saç derisi ve saçların tamamına bu karışımı yedirerek dağıtın. Saçlarınızı sıcak bir havluyla sarın ve bu şekilde 2 saat bekleyin, ardından saçlarınızı şampuanlayın.

Okaliptus Yağı Fiyatı
Okaliptüs yağının ortalama fiyatı 13- 14 TL civarındadır.

KAYNAK : püfnoktalari.net













Yorum Yaz


.