|
cemre

|
Tarih: Pzr Mar 30, 2008 6:01 pm Mesaj konusu: CAN DÜNDAR'dan |
|
|
|
|
ÇAĞDAŞ SAHNE
Cezaevinde tasarlanan tiyatro
Önceki hafta bu sayfada yer alan Genco Erkal’la ilgili yazıda “bizi yetiştiren” Çağdaş Sahne’den söz etmiştim.
Yazım üzerine, Erdoğan Akduman’dan, Çağdaş Sahne’yi nasıl kurduğunu anlatan bir mesaj geldi. Özetle şöyleydi:
“12 Eylül’de Ankara Birliği Sahnesi’nin dört kurucu sanatçısından biri olarak 141’inci maddeden yargılandım ve ceza aldım. Götürüldüğüm ve uzun süre kaldığım son yer, Mamak Askeri Cezaevi’ydi. Orada cezam bitince kuracağım tiyatronun hayalini yaşıyordum. Tiyatronun adını ‘Çağdaş Sahne’ koyacaktım. Tiyatronun tüzüğünü Mamak’ta yazdım.
22 ay içeride kaldıktan sonra af kanunu ile salıverildim. Derhal Çağdaş Sahne’nin kuruluş hazırlıklarına başladım. Sendikalarla temas kurdum. Başta, Çağdaş Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Fehmi Işıklar olmak üzere, Genel-İş Genel Başkanı Abdullah Baştürk, DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler ve diğer sendikacılarla görüştüm. Beş sendika lideri, benim genel yönetmenliğimde ‘Çağdaş Sahne’ adı altında bir tiyatro kurmak için taahhütname imzaladılar.
Binada, o günlerde çok değerli sanatçılardan oluşan Oyuncular Birliği adlı bir tiyatro vardı. Dağılmak üzereydiler. ‘Bu güzelim sahneyi elimizden kaçırmayalım. Çağdaş Sahne’yi bu salonda hayata geçirelim’ dedik. Çağdaş Sahne böylece kurulmuş oldu.
Askeri cezaevinde hazırladığım tüzük gereği beş dalda faaliyet gösterdik: Tiyatro-Çocuk Tiyatrosu-Sinema-Müzik ve diğer sanatsal faaliyetler... Sanatçı ve teknik kadro olarak 100 kişiye yakındık. Her şey çok iyiydi. Ne yazık ki uzun ömürlü olamadı Çağdaş Sahne... Nedeni uzun hikaye... Ama yazınızdaki düşünceleri, hayatımın en güzel armağanlarından biri olarak aldım, kabul ettim.” |
|